Abortuspil

Abortuspil

De abortuspil is mogelijk tot een zwangerschapsduur van 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De abortuspil is een combinatie van 2 verschillende soorten tabletten die je op verschillende dagen inneemt, waarna je een miskraam krijgt. De arts beslist of je voor de abortuspil in aanmerking komt. Voorwaarden waaraan in ieder geval voldaan moet zijn:

  • Tijdens het tweede deel van de behandeling thuis moet tijdens de eerste 24 uur een volwassene bij je zijn die op de hoogte is van wat je aan het doen bent. Je blijft die dag thuis en kunt die dag niet de zorg hebben voor kleine kinderen. Zorg er ook voor dat je vervoer beschikbaar hebt, voor het geval dat je onverwacht naar de kliniek of de huisarts moet.
  • Jij, of degene die bij je is, moet zich goed verstaanbaar kunnen maken in het Nederlands of Engels.
  • In het VMC wordt d.m.v. een vingerprik bepaald of je geen bloedarmoede hebt. Is deze zogenaamde Hb-waarde te laag, dan is abortus m.b.v. een abortuspil niet mogelijk.

 

Deel 1

Het eerste gedeelte van de behandeling vindt plaats in de kliniek. De arts geeft jou 1 tablet mifepriston. Deze neem je in met wat water. Deze tablet blokkeert het hormoon dat de zwangerschap in stand houdt, zodat de zwangerschap stopt. De meeste vrouwen merken zelf weinig van deze tablet. Soms kun je hierna wat vaginaal bloedverlies en krampen krijgen.

Je moet altijd doorgaan met deel 2 van de behandeling.

 

Deel 2

Het tweede gedeelte van de behandeling doe je thuis. Je krijgt van ons 4 tabletten Misoprostol mee. Deze breng je 36 à 48 uur na je bezoek aan de kliniek thuis in je vagina, net als een tampon. Deze tabletten zorgen ervoor dat jouw baarmoeder gaat samentrekken en het vruchtzakje wordt uitgestoten. Je krijgt dan dus een miskraam.

 

Eerst ga je naar het toilet. En vervolgens breng je bijvoorbeeld op bed de 4 tabletten hoog in je vagina. We adviseren je na het inbrengen de pijnstiller ibuprofen in te nemen. Zo nodig kun je dit verder aanvullen met paracetamol. Na het inbrengen van de tabletten blijf je een halfuur tot een uur liggen, zodat de tabletten kunnen inwerken.

 

In 80% van de gevallen wordt het vruchtzakje binnen 4-6 uur uitgestoten. In 20% duurt dit langer, soms wel tot 24 tot 36 uur. het uitstoten gaat gepaard met bloedverlies, eventueel met stolsels, buikkrampen en soms met misselijkheid. Het vruchtzakje ziet eruit als een vliezig, wittig wattenbolletje. Het bloedverlies kan veel zijn die dag. Ga deze eerste dag niet onder de warme douche. Door de combinatie van bloedverlies en warmte kun je je niet lekker gaan voelen.  Resten van de tabletten kunnen naar buiten komen met het bloedverlies. Dat is niet erg, het is alleen vulmiddel. De werkzame stof is binnen een uur opgenomen.

 

Het bloedverlies kan een paar dagen meer zijn dan tijdens de normale menstruatie. Daarna varieert het sterk in duur: van enkele dagen tot aan (soms) de eerstvolgende menstruatie.  

We adviseren de eerste 7 à 10 dagen na de behandeling geen vaginale seks te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan (douchen mag wel).

Het is handig om ibuprofen en paracetamol in huis te hebben.

 

Wanneer moet je de kliniek waarschuwen?

  • Als het bloedverlies de eerste dag zo hevig is, dat je je er niet goed door voelt
  • Bij hevig bloedverlies (4 maandverbanden per uur) langer dan één dag
  • Bij aanhoudende, hevige pijn die niet reageert op bovengenoemde pijnstilling
  • Bij koorts (38,5 graden of hoger) en ziek voelen wat langer dan één dag aanhoudt

Wil je een vraag stellen?